April 21, 2011

...Dinner Dish Day 4...

Posted by Marlyana at 11:04 PM
Salam semua...menu arini singgang berempah...bese makan lauk singgang time bersalin jek...tapi ni dh xtau nak masak ape ikan kembung tu...sian ikan tu temenung je...tu la kat pasar name die kembung temenung...hehehehe

Tapi apsal terus 'dinner dish day 4' ek? bukan dinner dish day 3 ke?huhuhu perasan pulok...akceli semalam mmg aku dah plan nak masak singgang ni...tetibe balik je rumah tengok air tade...satu somban kot xde air...haihhh mmg spoil la mood kan...dgn pinggan dalam sinki lagi nak basuh...tetibe     *wink*wink*
"papa,air takde la...camne nak masak ni...tapau lauk je la eh..." dalam keadaan x redha en suami anggukkan kepala...hahahahaha aku masak nasik,goreng telo dadar pastu en suami g tapau tomyam campur...pastu ce pk,kalo umah aku xde air....kedai tu gune air ape ek? huahuahuahua....lu pk la sendiri...xpe la memandangkan dah selamat makan dan selamat buang,kire halalan toyyiban je la yerk...LOL

Jom layan resepi...aku intai² umah kak Ummi...selamat mencuba...




 SINGGANG BEREMPAH

Bahan:-
-ikan kembung
-1 biji tomato - belah 4 setiap satu
-1 batang serai - dititik
-1/2 cawan jus asam jawa
-1 ketul kiub ikan bilis "MAGGI" (optional)
-Garam secukup rasa
-Air secukupnya

Bahan Tumbuk:-
-2 biji bawang merah
-1 ulas bawang putih
-1/2 inci halia
-1/2 inci lengkuas
-1 inci kunyit hidup
-1 camca teh lada hitam biji 
-4 biji cili padi
-1 camca teh ketumbar
-1/2 camca teh jintan manis

Cara Memasak:-
Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumbuk hingga harum, masukkan serai dan tuang air (ikut keperluan). Masukkan kiub ikan bilis dan jus asam jawa. Biarkan mendidih, masukkan ikan yang telah dibersihkan dan tambah garam secukup rasa. Biarkan mendidih atas api sederhana sehingga ikan masak. Akhir sekali masukkan belahan tomato. Sesuaikan rasa, tutup api dan hidangkan.

0 comments:


 

|miss watever| Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device