June 25, 2014

Jalan-jalan di Penang...

Posted by Marlyana at 4:13 PM 0 comments
salam semua...
selamat menyambut ramadhan al-mubarak...
 
makluman - ini ialah percutian kami pada Jun 2013..akibat sindrom kemalasan post ini baru ter'publish'. Maaf atas kesilapan teknikal. hihihi peace yo!!

holiday tahun ni kami anak beranak decide nak pegi Penang...dulu mase kecik² pernah la sampai sini mak abah aku bawak kan...tapi dh bosa² ni mane la nk ingat..yang aku ingat pun mase naik keretapi bukit bendera...tu pon sbb ade gambar kalo x mmg harem la aku nk ingat...hehe
Kami pergi 28hb Jun lalu sempena anniversary kami yang ke-5...en somi punyela excited nk g holiday sampai lupe nk wish anniversary kami...dah agak dah tu...laki kan...tarikh² penting camtu bukan nak ingat sangat pun...hahahahaha en somi jangan marah ekk...gurau...huhu

Jom ikut kami holiday..

DAY 1

Kami gerak dari Seremban pukul 9 lebih lepas bekpes kat Nasi Lemak Mambau yang femes tu...femes sbb ape...sbb Nabil Raja Lawak tu penah keje kat situ...haha
Kami berhenti kat r&r untuk makan tengahari dan sampai georgetown lebih kurang pukul 4...kami naik jambatan dulu...penang pukul 4 jem wooo...dah macam KL plak...diorg abis keje kol 4 ekk...haha so kami check in di Hotel Malaysia. Harga bilik untuk 2 malam murah je RM300..kami dapat 2katil queen...selesa la untuk kami 4 beranak...berpusing jugak la kami mencari hotel...nasib baik kereta ade gps kan..kalo x dh tntu sesat barat dibuatnya...sebab yang aku perhatikan jalan kat penang ni macam jalan kat melaka...kebanyakan one way...so sndiri mau ingatla..siap2 payungnye ekk..


penang hujan lebat masa ni...
 
 
jambatan pulau pinang
 

sampai² je lepas check in kami pekena sup Hameed betul² depan Hotel Malaysia tu...ujan pulak tu kan...memang selera la...
 


malam tu kami ke Batu Feringghi pekena Mady char kuey tiaw...memang best charkueytiaw die..terasa manis udang tu..landmark die kalo korang nk ke batu ferringhi nampak petronas belah kiri korang masuk simpang tu...xjauh dari petronas tu...betul² berdepan 7e ade deretan kedai makan tepi longkang..haha tu yang wat sedap tu...pic charkueytiaw aku xsnap sbb kebuluq lama sangat kene pegang Zara sementara en somi makan tu...ingat lepas makan nak singgah night market tapi Rayyan plak demam melepet je tu haa...so lalu je la night market tu cuci mata tgk mat salleh ramai..huhu
 
 
DAY 2
 
 
Pagi tu kami mulakan perjalanan ke Lorong Kulit...sebenarnya lorong kulit ni betul² bersebelahan dengan Stadium Bandaraya Pulau Pinang..Memang macam² yang diorang jual especially barang lama or terpakai...start dari lorong kulit tu sampai la ke dalam kawasan stadium tu..memang meriah..jom layan gambar ni..


 


 handphone stok baling dinding xberderai..huhu
kaset-kaset lama



 pinggan mangkuk lama
 

 laptop pon ade...kalo korang nak beli x?hihihi
 gambar² lama ntah sapo² ntah ade gak jual...tali pinggang besi tu yang nostalgia tu...sbb mak aku penah ade dulu..tapi dah punah dikojo an kek anak² eh... 
 cd pirate...cover fotostat je hokehhh...ko hado???

dah dapat toys..terus baik demam tu kann...
 
kalo nk tengok gambar barang² kat pasar ni memang satu ari pun xabis korang scroll...kalo nk tau best xbest ce korang pegi...huhu
 
lepas tu kitorang terus shoot ke rumah P Ramlee...dekat je dengan lorong kulit tu...tapi korang xbleh pegi jalan kaki..musti naik kenderaan...dan ade GPS..haha
 



ni la rumah P Ramlee..sempoi je umah die...
jom tengok ape ade kat dalam
 








agak kecik rumah ni...bilik pon satu je...ermmm...mmg rumah dulu-dulu mcmni kot...
 
ok dah jom kite ke tempat seterusnya plak...kitorang terus ke Fort Cornwallis...tempat tinggalan sejarah British...pada aku tempat ni lebih kurang mcm A Famosa kat Melaka tu kan..ade meriam² dan kubu pertahanan..
 





 
setiap kubu diorang akan lukiskan mural kat dinding macam ni...kreatif kan diorang...memang byk wall mural yang korang  akan nampak kat Penang ni...
 
dah penat jalan² makan la plak..kitorang g kat padang kota lama ngan harapan nak makan mee sotong yang femes tu..tapi hampa sebab xdapat nak try..line die punyela panjang, en somi dah beratur bile turn die pesan pastu mamak tu suruh duduk, tunggu punya tunggu xsampai.. pe g hangin la beliau..beliau ajak blah je..hehe n aku mmg dh xtahan ngan panasnye kat situ ikut je ckp somi yang tengah bengang tu..huhu
 

ni foodcourt kat padang kota lama tu
 
Lepas singgah kat Padang Kota lama ni kami terus shoot pegi Toys Muzeum kat Teluk Bahang..jauh sikit dari Georgetown ni..tapi kalau ikut GPS memang ko xkan sesat..huhu 
 
kami hampir gak sesat n berenti tanya kat stesen minyak berhampiran...korang xkan percaya, jalan masuk tempat tu xmacam yang korang aspect..seriously..die macam masuk kampong cina then tetibe korang nak cari muzium..huhu btw,sampai gak akhirnya..
 
so korang layanla pic² ni..Rayyan paling excited. si kecik tu pulak macam takut² pun ade...berdukung je la gamaknyer..huhu
 















  feveret die nih.power rangers..
 


 
tayahla nak berdiri tegak macam robot tu nakk oiii..haha
 
info pasal muzium ni
 
Address : 1370, Mk 2,
Teluk Bahang (Next to SJK (C) Eok Hua School)
Tel : 012-4602096
Operating Hours: 9am to 6pm daily
 
Malam Ke-2 - ingatkan nak keluar pi beratuq kat nasi kandar beratur tu. Aku xprefer nak pegi nasi kandar line clear tu sbb dari review yang aku buat tempat tu macam xbersih sangat..sbb dekat lorong² belakang kan..mcm x confident plak dengan tahap ke'hygiene' an tempat tu..kikiki so picky la u ni..huhu.
 
So kami pilih Nasi Kandaq Beratur..aku memang nak pegi beratur skali tapi memandangkan anak² dah melepet demam masing²..en somi je la kuar beratoq tu...sib baik masa sampai tu die kata queue belum panjang g..lepas je die queue...terus jd ramai n panjang queue Nye..fuhhh sib baik aku paksa die kuar awal...xsilap die bukak pukul 10 and en somi sampai 9.30 mlm..bayangkanlah yang mule² sampai tu pukul berapa die mai ekkk? huhu
 
Sori pic nasi kandar tu aku xsnap sebab kelahap sangat..haha jangan tiru aksi ini dirumah ekk..haha
 
tapi seriously sedap wehhh..aku amik lauk kari telur ikan n en somi amik kari sotong..total rm12++..aku dh pesan kat en somi jangan amik ikut nafsu sebab nanti die sakit jantung lak nak membayarnye...haha so sib baik die dengar ckp bini die ni.
 
p/s : dengar cakap bini bukan bermakna QUEEN CONTROL hokey..haha
 
DAY 3
 
 
Pagi-pagi lepas bekpes kat hotel, kitorang terus check out sebab senang kan pasal bawak transport sendiri..kami terus pergi Bukit Bendera. Sape datang Penang xnaik Bukit Bendera sila pegi lagi sekali sebab memang xsah kalau xnaik keretapi ni..haha
 
Dulu stesen ni tutup kejap then sekarang ni die bukak balik untuk pengunjung...ticket rate pun sangat la berpatutan..untung korang melancong dalam negara sendri ni tau sebab rate ticket untuk foreigner sangatla mahal bagi aku...
 
Kat puncak atas tu sekarang ni dah maju..macam² kemudahan ada dah..ada Owl Muzium xsilap aku..tapi xmasuk pun..kitorang jalan² around tu je..dahla ada orang pegang ular albino tu..huhhhhh lagila aku lari...mak ni muka je kering nakk oii tapi kalo pasal ular..ohhh pleaseeee stay away from me..haha
 
Uollss layan pic dulu yer...
 








The Owl Museum
 




 
Ni harga tiket untuk rujukan korang..kalau nk lagi update sila klik link penang ticket fares
 

Ticket Prices
Harga Ticket
 Standard
Biasa
MyKad
Adult ( Dewasa )RM30.00RM8.00
Senior Citizen ( Warga Emas )RM30.00RM4.00
Child ( Aged 4 -12 years )
Kanak-kanak ( Berusia 4 - 12 tahun )
RM15.00RM4.00
School/College/University Student
Pelajar Sekolah/Kolej/Universiti
RM15.00RM4.00
Family PackagePakej Keluarga

2 Adult + 1 Child2 Dewasa + 1 Kanak-kanak
RM65.00RM17.00
2 Adult + 2 Child
2 Dewasa + 2 Kanak-kanak
RM70.00RM18.00
2 Adult + 3 Child
2 Dewasa + 3 Kanak-kanak
RM75.00RM19.00
One Way (Sehala) - Adult/DewasaRM17.00RM5.00
One Way (Sehala) - Child/Kanak-kanakRM10.00RM2.00
Monthly Season Pass (Pas Bulanan)RM100.00RM40.00
Yearly Season Pass (Pas Tahunan)RM1000.00RM400.00
Disabled Person
Orang Kurang Upaya
Complimentary
Percuma
*50% Discount for all categories after 7pm, Monday to Thursday except Friday,Saturday, School Holiday and Public Holiday
 
Okeyy..dah penat jalan-jalan kat Bukit Bendera..time to go back..masa pegi tu kitorang lalu Jambatan Pulau Pinang, so masa balik ni kitorang naik feri plak yer..merasa la dua-dua pilihan perjalanan..kann~
 


 
bye-bye Penang..jumpa lagi...

 

 
 

 

|miss watever| Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device