March 16, 2011

chocolate marble cheese cake

Posted by Marlyana at 10:14 AM

salam semua...arini nak share resepi lagi...wahhh dah macam blog masakan pulak jadik nye kan...nak buat macam mane memang suke sangat cube resepi² baru...okla tu daripada aku dok melangut xde hape nak buat baik aku masak pastuh makan...orang salu cakap aku ni badan kecik tp kuat makan...hehe aku mmg kuat makan tp dalam skala kecik je...kan salu dlm magazine tu tulis,makan kerap tp dalam kuantiti yang kecil...tu la yang aku buat...muahahaha ayat cover ek,padahal ngko memang buruk lantak pong...huhuhu

kla,nak share resepi kek ni...dah lame nak buat baru ari tu dapat buat...konon² sempena my MIL nye beday,tgk² cucu kenit die x nyempat² ganache die nak cair,die dh korbankan dulu...patut le aku tgk die senyap je depan fridge tu,upenye tgh jilat jari mengerjakan kek aku...terpakse la beli kek kat luar jugak...hehehehe

resepi aku amik kat umah kak Hana
camnela agak eh keadaan die kat jepon tu ek...dengar cerita Kak Hana ni duk jauh jugak dari tmpt gempa bumi tu...mudahan² Allah selamatkan orang² Mesia kat sane...amin
kak,aku kopipes je ek..halalan toyyiban yer...hehe


RESEPI MARBLE CHEESE CAKE
source : kak.yatiememories
            Hana Memories

Bahan-bahan
Bahan A
  • 250gm mentega
  • 1 1/2 cwn gula halus (gula kastor)
  • 5 biji telor gred A
  • 1/2 cwn serbuk koko *
  • 1 1/2 cwn tepung halus *(saya guna tpng gandum je)
  • 2 sudu kecil baking powder * (bahan * diayak bersama)
  • 1 sudu kecil pewarna coklat/coklat emulco
  • 1/4 cwn susu cair
Bahan B
  • 250 gm cream cheese
  • 3 sudu besar gula halus (gula kastor)
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 biji telor gred A
Cara-cara
  1. Panaskan oven pada suhu 160C. Lenser tin berukuran 8x8x3 inci. Alas dasar tin dengan kertas minyak. Ketepikan.
  2. Putar mentega dan gula hingga putih.
  3. Masukkan telor satu persatu sambil terus memutar hingga kembang dan gula hancur.
  4. Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit, berselang seli dngn susu cair hingga habis.
  5. Gaul rata dengan spatula. Dah siap ketepikan dulu.
  6. Dalam mixing bowl lain yang bersih dan kering, masukkan cream cheese, esen vanila dan gula. Putar hingga sebati.
  7. Masukkan telor dan putar hingga gula hancur dan adunan berkrim.
  8. Tuangkan adunan coklat dalam loyang, ratakan.
  9. Tuang pula adunan cream cheese dan ratakan dan buat selang seli hingga habis.
  10. Tuangkan baki adunan coklat(akhir) dan ratakan.
  11. Bakar selama 40 - 45 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong.
  12. Cucuk dngn lidi kecil/btng satay untuk test kek dah masak ke belum....kalau keluar licin bermakna sudah masak. Sekiranya belum masak, tambah sedikit masa lagi.
Note: kek ni memang moist...cair di mulut tidak di tangan...hahaha

1 comments:

amiera on March 30, 2011 at 9:16 PM said...

sedap...nak kek macam nie..hehe


 

|miss watever| Copyright © 2010 Design by Ipietoon Blogger Template Graphic from Enakei | Best Kindle Device