assalamualaikum...ok yeh puan-puan semua harini akak tempek kat sini resepi puding roti. korang semua mesti salu kan ade lebihan roti yang hampir expired or already expired...hakak mmg bese dgn kes² terlupe nak makan ni...kadang² mmg saje simpan dalam fridge tu berhari²...boleh makan lagi tu...kalo sakit perut jangan carik hakak eh..huhu
buat puding ni mase nak pegi rumah MIL kat Port Dickson tu...kire rumah persinggahan la...hajat di hati nak pegi mandi laut la kan...pastu dah penat sbb singgah umah nenek terus xjadik mandi laut...lenkali la bile² pon bole pegi...umah pon sekangkang kera je dengan tol PD tu...huhuhu
resepi asal dari Kak Hana Jepon tu...akak memang rajin skodeng dapur kak Hana tuh...sodap² masakan eh...hehe tq kak...nnti ai skodeng lagik yer...
PUDING ROTI SOS KASTARD
Bahan-bahan
- 8 keping Roti
- * 500 ml Susu segar
- * 4 sudu besar Gula halus
- * 2 sudu besar Butter- cairkan
- * 2 biji Telur
- * 1 sudu teh Esen vanilla
- * 1 sudu besar Tepung Jagung
- * 1 sudu kecil serbuk cinnamon -x letak pon
- 2 sudu besar Kismis - aku ganti dengan prune hiris
- 1 tin susu cair
- 2 s/b tepungkastad- aku ltk 11/2 sb je..
- 2 s/b gula
- Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
- Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
- Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
- Taburkan prune hiris diatas adunan.
- Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
- Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
- Tuang ke atas puding roti tadi.
note: aku buat setengah adunan je...boleh dihidangkan sebagai desert hokeh...
mama...abang nak sket boleh?
0 comments:
Post a Comment